Anxietate de performanta

Anxietatea sau “teama fara obiect” se manifestata prin stari de neliniste, teama si ingrijoare nemotivata, in absenta unor cauze care sa le provoace, ca o stare de teama cauzata de o incertitudine, in care subiectul nu o poate defini nici indeparta.

Anxietatea la nivel scazut este buna, chiar necesara, actionand ca un motivator pentru actiunile noastre. Insa, cand depaseste un anumit grad de intensitate, considerat optim, individul devine incapabil de a realiza sarcinile propuse. Tocmai datorita aportului semnificativ pe care nivelul anxietatii il aduce in viata noastra, consideram ca acestei probleme trebuie sa i se acorde atentie in mod deosebit.

Manifestarea principala este  teama de esec ce deriva din frica respingerii sau a criticilor, fiind strans legata si de amanarea indeplinirii unor sarcini sau de tendinta de a gasi in permanenta scuze.  Este asociata frecvent cu aspiratii excesiv de inalte, scopuri imposibil de atins, retragerea in sine, vulnerabilitate crescuta la factorii stresori din mediu, depresie.

Auto-critica este mai comună la persoanele cu anxietate de performanță. Acestea caută întotdeauna ce e mai bun și mai frumos. Ele văd viața în alb și negru. Drept urmare, putem spune că este mai comună la perfecționiști. Dacă starea afectează negativ viața persoanei și devine continuuă, este considerată o boală.

Devine o problema atunci cand refuzam sa ne folosim aptitudinile si capacitatile la randament maxim, doar pentru ca succesul nu ne  este garantat de la inceput.

Pasii in indreptarea efectelor anxietatii asupra individului constau in:
a) evaluarea anxietatii- nivel, cauze
                    - prin teste psihologice
b) invatarea si aplicarea tehnicilor de coping
                 
- in cadrul wokshop-urilor sau teambuilding-uri de dezvoltare personala
c) crearea si implementarea unui plan de preventie in vederea diminuarii riscului de recurenta.

Informatii de contact

DECH Business Clinic S.R.L.

Sos. Mihai Bravu, nr. 42 - 62

bl. P8, sc. 3, ap. 90 – parter/ interfon 90C

Bucuresti - Sector 2, 021328

Tel: +40 737 728 042 / 031 108 2864

contact@dech.ro

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Aveti o intrabare?

Telefon: 0040 737 728 042

Email: contact@dech.ro

Sau ne puteti contacta prin completarea campurilor de mai jos

PE TWEETER